Holt-tenger

A természet valódi csodája a világ legrégebben működő terrmészetes gyógyfürdője (SPA*) (* SPA – a latin Sanus Per Acquam – Egészséges a víz által rövidítése)

Története

A Holt-tenger gyógyító tulajdonságai már ősidők óta ismertek. A Holt-tenger partján már a zsidók és a rómaiak is építettek speciális fürdőket, melyekhez a vizet és az iszapot egyaránt felhasználták. Kétezer évvel ezelőtt a római történetíró, Josephus Flavius megírta, hogy még Heródes király is meglátogatta a Holt-tenger gyógyforrásait, ahol kezeltette magát és pihent. Továbbá, a gyönyörű Kleopátra is kihasználta az iszapfürdők erejét, tudva, hogy gyógyító és jótékony hatása van a szervezetre.

Geografia

Héber nyelven az elnevezése Jam Ha-Melach, azaz a só tengere. A Holt-tengernek nincs lefolyása és emiatt a „tó” elnevezés lenne a helyesebb. Területe 1050 km2, hossza 76 km, szélessége 17 km, mélysége eléri akár a 365 métert is. A vízszintje 392 méterrel a tengerszint alatt fekszik, további 398 méter a mélysége, ami azt jelenti, ez a Föld legmélyebb pontja. Ázsia délnyugati részén, Izrael és Jordánia határvidékén terül el.

A Holt-tenger vize

A Holt-tengeri víz és iszap az ásványi anyagok és nyomelemek leggazdagabb forrása. A több ezer éven keresztül termál ásványvízforrások táplálták a Holt-tengert. A sivatagi klíma folytán a Holt-tenger vize fokozatosan elpárolog, így az ásványi anyagok leülepednek és felhalmozódnak, ezért a Holt-tenger ásványi anyag koncentrációja 10-szer nagyobb, mint más tengereké vagy óceánoké.
Ki kell hangsúlyozni a Holt-tenger nagy mennyiségű nátrium-ionok, kálium, magnézium, kalcium és bróm tartalmát. Ezek nagyon fontos ionok, erős biológiai hatással rendelkeznek – a mikroelemek összetétele azonos az ember nyirok és a vér összetételével. A Holt-tenger kálium (K) tartalma 20-szor nagyobb, mint az Atlanti-óceáné, a magnéziumé (Mg) 35-szer, a kalciumé (Ca) 42-szer és a brómé (Br) 80-szor magasabb. A Holt-tengeri só összetétele különbözik a többi tengerekétől. A víz átlaghőmérséklete februárban 19 ° C augusztusban pedig 31 ° C.

A Holt-tengerben van élet!

Mostanáig azt feltételezték, hogy a Holt-tengerben nincs élet. Nehéz volt ezt másképp gondolni, mivel a sókoncentrációja rendkívül magas. Mégis az utóbbi időben, Benjamin Volcani Elazar biokémikus és mikrobiológus többéves kutatása és később más kutatók tanulmányai is cáfolják ezt a nézetet. A Holt-tengerben egysejtű algák, valamint a legegyszerűbb élőlények – archeák élnek, melyek a legidősebb élő sejtek a Földön. A genetikai információ átadására a DNS-en keresztül valósul meg.
Archaebacterium – az egyetlen ismert élő szervezet a Holt-tengerben, mely évezredek óta változatlan maradt. Annak ellenére, hogy rendkívül magas a víz só és ásványi anyag koncentrációja, túlél és gyarapodik ebben a vízben, ami azt bizonyítja, hogy rendkívül jól ellenáll a külső hatásoknak.

Gyógyító tulajdonságok

A jelenlegi orvosi kutatások megerősítik, hogy a Holt-tenger egyedülálló ásványi anyag (makro- és mikroelemek) összetétele gyógyító hatással van számos egészségügyi problémára. Holt-tenger vize hatékonyan segít az allergia, pikkelysömör, ekcéma esetén, javítja a vérkeringést, az anyagcserét, megnyugtatja az idegrendszert, tisztítja a bőrt, javítja megjelenését és rugalmasságát. Gargalizálással gyógyítható a torokgyulladás. A Holt-tenger ásványi iszapja gyógyítja a sebeket, regenerálja a hajhagymákat, megszünteti a korpásodást. Táplálja az arcbőrt, növeli a bőr rugalmasságát, ennek köszönhetően csökkennek a ráncok, a bőr kisimul. Látványosan lassítja az öregedést. Nagyon jól alkalmazható fejfájások és a migrén kezelésére. Az ízületekre és a gerincre való felvitele segít olyan betegségek esetén, mint például artritisz, csont- és ízületi gyulladások, csontvelőgyulladás, ideggyulladás, reuma, pszichikai megterhelés, fáradékonyság és alvászavar.
Sok oka van, amiért a Holt-tenger vize ilyen csodálatos gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Például a rendkívüli éghajlati viszonyok:
• évi 330 napsütéses nap,
• átlagosan kevesebb, mint 50 mm eső évente,
• magas légköri nyomás, alacsony páratartalom, intenzív párolgás kombinálva a levegő magas bromid koncentrációjával, amely elősegíti az anyagcserét, eltávolítja a hörghurutot, javítja a keringést és normalizálja az idegrendszer működését. Mindez szorozva a gazdag ásványi anyagokkal a vízben, a napfénnyel és a száraz, sivatagi levegővel, több ezer fürdőzőt vonz minden évben erre az egyedülálló helyre a Földön.

Ezékiel próféta könyve, 47 (8-9)
„És mondá nékem: Ez a víz a keleti tájékra foly ki, és a lapácra megyen alá, és a tengerbe megyen be, a tengerbe szakad, és meggyógyul a víz.
És lészen, hogy minden élő állat, amely nyüzsög, valahova e folyam bemegyen, élni fog; és a halaknak nagy bőségök lészen, mert ez a víz bement oda, és azok meggyógyulnak, és él minden, valahova e folyó bement.“